De geschiedenis van Lean Production Control B.V.

Lean Production Control B.V. is geen nieuwe speler op de markt. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis en is gebouwd op de fundamenten van een in 2004 gestart samenwerkingsverband tussen de bedrijven Advidata B.V. en Raukema Bedrijfsprocessen. De bundeling van kennis en ervaring uit de verschillende vakgebieden leidden tot de ontwikkeling van het softwareprogramma LPC. Daarbij bleken praktijkervaring, bedrijfsoptimalisatie en het implementeren van ERP-systemen enerzijds en het ontwikkelen en implementeren van Business Support Systemen anderzijds de juiste bouwstenen te zijn.


In 2014 werd Lean Production Control BV opgericht. Een logische stap, gezien de internationale uitbreiding en daarmee ook de groei van het LPC-gebruikers. Vandaag de dag zijn zowel Dick van Elk als Jekele Raukema niet meer actief werkzaam voor LPC B.V. Deze twee co-founders zijn nog steeds zeer betrokken bij het bedrijf als aandeelhouder, maar hebben het stokje in 2015 overgedragen aan Harm Henderson en Koen Raukema. Zij borgen samen met het huidige team de continuïteit, ontwikkeling en implementatie van LPC.

 

Dick van Elk, directeur Advidata B.V.

Dick begon zijn carrière in de chemische techniek en maakte in 1968 de overstap naar de automatiseringswereld. Hij werkte een aantal jaar bij IBM als Systems Engineer. Hij ontwierp en implementeerde hiervoor systemen in een technisch-wetenschappelijke omgeving voordat hij in 1973 zijn eigen bedrijf oprichtte: Advidata B.V. Dit automatiseringsbedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen en implementeren van Business Support Systemen. Naast zijn eigen bedrijf werkte Dick ook als accountmanager. Hij was onder meer verantwoordelijk voor interne automatiseringsprojecten, waarop hij in 1978 het begrip ‘Applicatie Architectuur’ introduceerde. Hij definieerde hierbij de automatisering als instrument ter ondersteuning van de operatie van een organisatie. Een revolutionaire gedachte voor die tijd. Tegenwoordig is de automatisering niet meer weg te denken, faciliterend en een bijdrage leverend aan de processen op zowel de werkvloer als op kantoor.

 

Ir. Jekele Raukema, eigenaar Raukema Bedrijfsprocessen

Jekele heeft zijn gehele loopbaan gewijd aan de logistiek. Zo is hij werkzaam geweest bij WIVA en Coopers & Lybrand. Vanaf 1986 was Jekele logistiek manager bij Fuji Photo Film. Hier was hij o.a. verantwoordelijk voor de distributie in Europa en de bouw van een Europees distributiecentrum.

In 1994 richtte hij Raukema Bedrijfsprocessen op en gaf hij advies en begeleidde projecten op het gebied van doorlooptijdverkorting, logistieke procesvereenvoudiging, afkeurreductie, kwaliteitsverbetering en energiebesparing.

De basis van ‘Lean Production Control’ en de gedachten hierachter zijn verwoord in het boek Lean Production Control geschreven door Jekele Raukema en Dick van Elk. Dit boek is te bestellen op de website. Daarnaast geeft Jekele Raukema namens LPC B.V. lezingen over Lean & QRM. Hierbij licht hij de gedachten en methodiek van Lean Production Control toe.

 

Harm Henderson, Technical Director LPC B.V.

Harm kent LPC als geen ander. Vanuit Advidata B.V. heeft hij het programma grotendeels ontwikkeld. Als Technisch Directeur is Harm verantwoordelijk voor de ontwikkeling van LPC.

 

Koen Raukema, Managing Director LPC B.V.

Koen was toentertijd medeverantwoordelijk voor de allereerste implementatie van LPC bij Van Puijenbroek BV. als stage-opdracht voor zijn opleiding Logistiek. Nadat Jekele Raukema in 2013 een stapje terug wilde doen, heeft Koen Raukema Bedrijfsprocessen geleid tot hij de Managing Director werd van LPC B.V. in 2015. Hij is verantwoordelijk voor de implementaties van LPC, zowel nationaal als internationaal.