Hoe brengen we de verschillende perspectieven aan de directietafel samen?
Een goed gevulde orderportefeuille met goed gevulde machines in de fabriek, maar toch hinder om te innoveren en te groeien door verschillende ingeslepen rendement gedreven financiële perspectieven, belangen en het denken vanuit de techniek. Waardoor in feite slagkracht en dus winst achterblijft.
~ Perspectieven ~
Binnen de industrie wordt innovatie en slagkracht gehinderd door verschillende rendement perspectieven en doelen die men behartigt binnen het bedrijf.
Aan de directietafel komen traditioneel financieel gedreven belangen samen met als doel de juiste beslissing te nemen. Denk hierbij voor het gemak aan de CEO die denkt aan omzet, de CFO aan werkkapitaal en cashflow en de COO aan capaciteit en productie effectiviteit. Tegenstrijdige belangen die elkaar in een snel innoverende markt niet versterken, maar negatief beïnvloeden. Dit heeft een stagnerend effect op slagkracht, flexibiliteit en drukt de winst.
Om de financiële belangen aan de directietafel optimaal te behartigen in de veranderende markt, is het nodig om nadrukkelijk naar de factor tijd te kijken in het bedrijfsproces. Het denken in tijd is daarmee essentieel anders en brengt meer balans, ruimte en rendement, ook financieel.
~ Trends ~
We signaleren een aantal trends binnen de industrie die ironisch genoeg zorgen voor groei, maar ook een nauwkeurigere bedrijfsvoering verlangen, waarbij het sturen vanuit tijd-perspectief de kern vormt. Enkele Trends die zichtbaar zijn:
Toenemende schaalgrootte leidt tot grotere flexibele en (semi-) autonome productievloeren, maar ook tot meer complexiteit.
De order portfolio kent een groeiend aantal meer klant specifieke producten in kleinere series. Verschuiving naar High Mix Low Volume.
Keten flexibiliteit Supply Chain: flexibiel kunnen reageren op toenemende vraag (Move Rate) met behoud van kwaliteit.
~ Gevolgen ~
Zonder nauwkeuriger te sturen zullen de verschillende perspectieven leiden tot ophoping van orders, extra (tussen) voorraden en overvolle machineparken. De omzetgroei stagneert en dit heeft direct impact op de Supply Chain door middel van toenemende voorraden en onoverzichtelijke productieplannen.
Zonder extra maatregelen zal dit ook effect hebben op de leverbetrouwbaarheid en in enkele gevallen zelfs op de kwaliteit van de producten. Hetgeen ook impact heeft op onderhanden werk, complexiteit op de werkvloer en in de warehouses en leiden tot extra communicatie om deze in de grip te krijgen.
Dit voelt allemaal heel dynamisch, de klantgerichte wendbaarheid en constant bezig zijn, maar in werkelijkheid neemt ondertussen het werkkapitaal toe en waarbij de cash cyclus (van inkoop tot verkoop) negatief beïnvloed wordt.
~ Optimalisatie ~
Het antwoord is om nadrukkelijk naar de procesflow per order te kijken, binnen de gehele keten en dit op een andere manier te plannen, uit te voeren en vervolgens real time te controleren en daarop te acteren. Controleren en vervolgens acteren op tijd levert daarbij extra voordelen in de ketensamenwerking waarin communicatie en openheid essentieel van belang is.
Het verhogen van de productiviteit, kwaliteit, flexibiliteit en kostenbesparing zijn precies wat Koen Raukema en Jeroen Diepstraten drijft, door middel van een gedegen bedrijfsanalyse, het implementeren van business innovation en het inzetten van LPC-MES zijn tastbare voordelen voor de industrie te behalen.
#koenraukema #jeroendiepstraten #leanproductioncontrol #lpc #paragonic #hmlv #industry #industry5.0 #smartindustry #revenue #profit #workingcapacital #capacity #businessinnovation #supplychainplanning #sypplychaincontrol #salesoperationplanning #demandplanning
Comentários