Een goed gevulde orderportefeuille met goed gevulde capaciteiten in de fabriek, maar toch hinder om te innoveren en te groeien door werkkapitaal en cashflow.
~ Trends ~
Trends binnen de industrie leggen praktische zwakte van ERP systemen bloot met ironisch genoeg financiële consequenties m.b.t. werkkapitaal en cashflow. Waardoor feitelijk groei & innovatie worden belemmerd.
Groeien en/of innoveren zijn essentieel om competitief te blijven, klantwaarde te verhogen en waarmee de onderneming zich ook kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Lean Production Control en Paragonic richten zich juist op het optimaliseren van werkkapitaal en cashflow.
Enkele trends die deze uitdaging complex maken:
Toenemende schaalgrootte leidt tot grotere flexibele en (semi-) autonome productievloeren, maar ook tot meer complexiteit.
De order portfolio kent een groeiend aantal meer klantspecifieke producten in kleinere series. Verschuiving naar High Mix Low Volume.
Keten flexibiliteit Supply Chain: flexibiel kunnen reageren op toenemende vraag (Move Rate) met behoud van kwaliteit.
~ Gevolgen ~
Zonder extra maatregelen zal deze ook effect hebben op de leverbetrouwbaarheid en kwaliteit van de producten. Hetgeen ook impact heeft op voorraad, onderhanden werk, complexiteit op de werkvloer en communicatie om deze in de grip te krijgen.
Dit voelt allemaal heel dynamisch, de klantgerichte wendbaarheid en constant bezig zijn, maar in werkelijkheid neemt ondertussen het werkkapitaal toe en waarbij de cash cyclus (van inkoop tot verkoop) negatief beïnvloed wordt.
~ Werkkapitaal en Cashflow optimalisatie ~
Het antwoord is om nadrukkelijk naar de procesflow per order te kijken en dit op een andere manier te controleren en het ERP te ontlasten. Door het vrijgeven van orders te reguleren, nadrukkelijk de volgorde van producten/orders per werkstation te sturen en rekening te houden met de (wisselende) bottleneck en de principes van de (semi-)automatische werkstations is het absoluut mogelijk voordeel te halen. Door de reductie van wachttijd en dus doorlooptijd die door deze manier van werken ontstaat zijn er een aantal klinkende voordelen:
Capaciteit efficiency kritieke resources (bottleneck)
Doorlooptijdverkorting (tot wel 70% uit ervaring)
Sneller uitleveren van orders
Eerder factureren en betaald krijgen
Lagere (tussen) voorraadniveaus
Meer rust en flexibiliteit om in te springen op S&OP of die ene spoedorder
Meer output met hetzelfde aantal resources
Door juist gebruik te maken van slimme systemen, gekoppeld aan ERP, heeft dit positief effect op het werkkapitaal en cashflow van de onderneming. LPC-MES is speciaal ontworpen voor een toenemend geautomatiseerde omgeving en is daarmee de ideale oplossing voor bedrijven die streven naar een efficiënte en flexibele productie.
Het verhogen van de productiviteit, kwaliteit, flexibiliteit en kostenbesparing zijn precies wat Koen Raukema en Jeroen Diepstraten drijft, door middel van een gedegen bedrijfsanalyse, het implementeren van business innovation en het inzetten van LPC-MES zijn tastbare voordelen voor de industrie te behalen.
#koenraukema #jeroendiepstraten #lpc #paragonic #industry #industry5.0 #smartmanufacturing #cashflow #workingcapacital #digitalfactory #smart #bottleneck
Comments